רווח למניה

בפוסט הנוכחי אני רוצה להתייחס לאחד המספרים המסקרנים והחשובים ביותר בדוחות הכספיים של חברה והוא הרווח למניה. מדובר במספר שמעניין משקיעים, אנליסטים וכמובן את הנהלת החברה שרוצה לדאוג שהמספר הזה, שכל כך הרבה עיניים של המשקיעים ובעלי המניות נישאות אליו, ייראה טוב.

מה זה רווח למניה?

מיד אסביר מהו רווח למניה, איך מחושבות שתי הגרסאות שלו וכיצד משתמשים בו בפרקטיקה.
נתחיל מהנושא הראשון – רווח למניה כשמו כן הוא, הרווח הנקי של החברה חלקי מספר המניות הרגילות שאינן מוחזקות על ידי החברה. המונח המקובל באנגלית ולדעתי כדאי שתכירו אותו כי הוא מאוד פופלארי בחו”ל הוא EPS – earnings per share.

איך מחשבים רווח למניה?

בואו נעשה דוגמא בסיסית לחישוב הרווח למניה:

נניח שהרווח הנקי של חברה מסוימת הסתכם בשנה האחרונה ב-100 מיליון שקלים ומספר המניות שהונפקו עומד על 900 מיליון. תחת הנחות אלו הרווח למניה יהיה 100 מיליון שקלים חלקי 900 מיליון מניות שהם 0.111 שקל למניה או כ-11 אגורות למניה. כמובן שהמספר הזה כשלעצמו לא אומר לנו הרבה למרות שברור שככל שהוא יהיה יותר גבוה כך עדיף. מה שכן אפשר לעשות זה להסתכל למשל על המגמה בשנים האחרונות ולראות איך הרווח למניה מתפתח. שימוש נוסף הוא לצורך חישוב מכפיל הרווח שמשמש כאינדיקציה מהירה יחסית לבדיקת מידת האטרקטיביות של מניה מסוימת.

חישוב מכפיל בעזרת הרווח למניה

באזור המניות באתר תוכלו לראות סרטון נפרד שבו אני מסביר מהו מכפיל רווח ואיך מחשבים אותו אבל בעזרת הרווח למניה ניתן לחשב את המכפיל בצורה שונה ואת זה אני כן אציג עכשיו.
מכפיל הרווח נקרא באנגלית P/E כאשר P מייצג את מחיר המניה וה-E את הרווח למניה. כלומר מחיר המניה בבורסה חלקי הרווח למניה שווה למכפיל הרווח של החברה. אז אם למשל מניה נסחרת בשקל והרווח השנתי למניה בדוחות הכספיים האחרונים עומד על 11 אגורות אזי מכפיל הרווח יהיה כמעט 9.1. אז האם זה כל הסיפור? האם הרווח ומספר המניות שהצגתי לכם משקפים את כל התמונה? כמעט.

מה זה רווח למניה בדילול מלא

עד עכשיו הראיתי לכם את הרווח למניה הבסיסי אבל בדוחות הכספיים החברות מציגות גם את הרווח המדולל למניה.

הדילול בא לענות על השאלה – איך ייראה הרווח למניה אם כל המחזיקים בניירות הערך ההמירים של החברה יחליטו להמיר אותם למניות עכשיו? אם למשל החברה חילקה אופציות למנהלים שמאפשרות להם לקבל מניות כחלק מחבילת התגמול. אז אומנם נכון למועד הדוחות הם לא דרשו זאת אבל מה אם הם כן יידרשו ? אם זה ישנה את הרווח למניה והאם המשקיעים צריכים לדעת את ההשפעה?

הדילול המלא מקטין את הרווח למניה

התשובה היא כן, זה ישנה את הרווח למניה שכן בחישוב שלנו נצטרך להוסיף למכנה נניח 90 מיליון מניות. במצב כזה, הרווח הכולל לא ישתנה והוא יישאר 100 מיליון שקלים אך מספר המניות יגדל מ-900 מיליון ל-990 מיליון מניות. מכאן שהרווח המדולל למניה יקטן ל- 10 אגורות למניה. כאמור, מדובר בהמרות למניות שטרם התממשו אך כדאי למשקיעים לדעת מה יקרה במידה והן יתממשו בעתיד. דוגמאות אחרות שיכולות להוביל לדילול בעלי המניות הקיימים הן אופציות למניות שנסחרות בשוק ומאפשרות למחזיקים בהן לקבל מניות חדשות תמורת תוספת תשלום. ישנן גם איגרות חוב להמרה אשר ניתנות להמרה למניות תמורת וויתור על החוב.

בהמרה של אג”ח למניות ימחק החוב מהמאזן והוא יעבור להון המניות כך שהחברה תקטין את ההתחייבויות ואת הוצאות המימון אך מספר המניות יגדל. בדוגמה שלנו יהיה קיטון בהוצאות המימון של החברה וזה יגדיל מעט את הרווח הנקי אך הגידול בכמות המניות יגדיל את המכנה, וכנראה שהרווח למניה יקטן מעט. במרבית המקרים הפער בין הרווח הבסיסי למניה לרווח המדולל למניה יהיה קטן אך כדאי שתכירו את זה כשאתם מסתכלים על הרווח למניה של כל חברה שאתם בוחנים. כמובן שרווח למניה בהיותו נגזר מהרווח החשבונאי של החברה עלול לסבול מעיוותים רבים אבל בכדי שלהישאר ממוקד אשמור את זה לפוסט נפרד.

אם אהבתם את הסרטון ואתם מעוניינים להרחיב את הידע בשוק ההון, אתם מוזמנים לצפות בתוכן נוסף באקדמיה לשוק ההון באתר.