מהו יחס ROA

אחת השיטות שמובילות לצמיחה פיננסית של חברות ואנשים ופרטיים היא לרכוש נכסים בעזרת הלוואות. אבל האם תמיד שווה לקחת הלוואה? איך יודעים אם הנכס אטרקטיבי וכיצד יחס ROA יכול לעזור לנו בניתוח ההחלטה. יחס ROA , return on assets הוא יחס רווחיות המלמד איזה אחוז רווח החברה מפיקה על הנכסים שלה. בעברית קוראים למדד תשואה על הנכסים. כמובן שככל שהתשואה על הנכסים גבוהה יותר כך עדיף ולהיפך.

שימו לב שכרגע אני מדבר בצד של ניתוח החברה ואחכ אראה לכם כיצד תוכלו ליישם זאת גם בחיים האישיים שלכם.
הדרך לחשב את התשואה היא לקחת את הרווח הנקי של החברה ולחלק בשווי הממוצע של הנכסים במהלך השנה.
אבל רגע, אם אני לוקח את הרווח הנקי אז הכנסתי פנימה גם הוצאות המימון ואת זה אני לא רוצה. ב- ROA מעניין אותי לדעת מה התשואה שהנכסים יודעים להפיק ללא קשר לאופן שבו הם מומנו, את זה תשאירו ל- ROE או ROI שמופיעים לכם בסרטון נפרד. כאן אנחנו רוצים לדעת מה הנכסים מסוגלים להפיק, זהו. לכן נשתמש ברווח התפעולי ולא ברווח הנקי.

אני רוצה להסביר, נכס יודע לייצר תזרים מזומנים מסוים בשנה, עכשיו, יש חברות שירכשו את הנכס מהון עצמי בלבד, יש כאלו שייקחו הלוואה של 50% ויש כאלו שייקחו הלוואה של 80%, יש כל מיני וריאציות של מינוף.בנוסף, יש שגם את עניין המיסוי, הרי ישנם חברות שיש להם הפסדים צבורים או שיש להם תמיכות שונות ובכלל שיעורי המס משתנים מפעם לפעם, כלומר, הם עניין סטטוטורי משתנה. לכן, ניקח את הרווח התפעולי ואותו נחלק בשווי הממוצע של הנכסים במהלך התקופה.

מי ששואל את עצמו כרגע למה לחלק בשווי הממוצע של הנכסים ולא בשווי הנכסים בתחילת השנה או בסופה, אז התשובה היא שבמהלך השנה החברה יכלה לרכוש נכסים שהניבו רק בחלק ממה ולכן עלול להיווצר ROA מעוות.
אז בכדי למזער את העיוות לוקחים את הרווח הנקי + הוצאות מימון ומחלקים בממוצע בין שווי הנכסים בתחילת התקופה לשווי הנכסים בסוף התקופה.

דוגמה לשימוש ביחס ROA

להלן דוח רווח והפסד של חברת קמעונאות מסוימת: ניתן לראות שהרווח התפעולי עמד על 274 מיליון שקלים. עכשיו בואו נעבור לדוח על המצב הכספי ונמצא את ממוצע הנכסים: שימו לב, אני לוקח את היתרה של סוף התקופה הקודמת מוסיף לה את היתרה של סוף התקופה הנוכחית ומחלק בשתיים. כלומר ממוצע של הנכסים. במקרה הזה עושה ממוצע בין 7,012 מיליון ל-7,230 מיליון שקלים וזה יוצא כ-7,121 מיליון שקלים.

עכשיו אפשר להציב בנוסחת ה- ROA:

274 מיליון חלקי 7,121 כפול מאה והנה לנו תשואת ROA של כ- 3.8%.

איך יודעים אם ה-ROA טוב או רע?

עכשיו נשאלת השאלה, איך יודעים אם היחס טוב או רע?
ראשית ניתן להשוות לחברות אחרות מאותו ענף שכן לענפים שונים תשואות שונות על הנכסים שלהם. בנוסף כדאי להשוות לביצועים בתקופות קודמות, אבל מעבר לזה חשוב לדעת איזה אחוז משלמת החברה על ההלוואות שלה.
אם הריבית על ההלוואה גבוה מהתשואה על הנכסים על בשביל מה לקחת הלוואה?

ROA וכסף שלכם

את אותו כלל אני מציע לכם לאמץ גם בחיים האישיים שלכם – אם אתם רוצים לרכוש נכס מסוים בהלוואה, תקפידו שתשואת ה-ROA שלכם תהיה גבוהה מעלות הריבית, אחרת תרכשו את הנכס מהון עצמי או שאל תרכשו בכלל.
עד כאן על יחס ה- ROA שמציג את התשואה על הנכסים, אני מזכיר שכדי להשלים את התמונה כדאי להסתכל יחס ROE שעליו יש לכם סרטון נפרד באתר.

מי שמעוניין לקחת את הידע הפיננסי שלו לרמה הבאה מוזמן לצפות בקורס הדיגיטלי המתקדם – אג”ח Masters למשקיעים שזמין באקדמיה לשוק ההון באתר.