השכבה הראשונה בתיקון 190 עומדת על כ-38 אלף שקלים ואתם חייבים להכיר אותה לצד היתרונות במעבר בין דורי. אזכיר, שסרטון נפרד הצגתי את היתרונות של הפקדה לקופת גמל לפי תיקון 190. אמרתי שמדובר בפתרון המתאים לאנשים המתקרבים לגיל 60 ואשר יש להם קצבה פנסיונית מזערית של לפחות 5,012 שקלים, נכון ל-2024. היתרונות עבורם הם שמדובר במכשיר שהופך להיות נזיל מגיל 60 ואז אפשר לבחור בין משיכה הונית במס רווחי הון נומינלי של 15% למשיכה קצבתית פטורה ממס.
בנוסף, מדובר במכשיר שלרוב כולל בתוכו השקעה בנכסים לא סחירים כגון קניונים, בנייני משרדים, תשתיות, הלוואות פרטיות, קרנות גידור ועוד. זאת בניגוד למוצרים אחרים המנוהלים בבנק, בניהול תיקים או בקרנות נאמנות אשר ממוקדים רק בשוק ההון.
38,412 – השכבה הראשונה בתיקון 190 שעלייה ייתכן ותשלמו מס מלא
היום אני רוצה להתמקד בשני נושאים שחשוב לי מאוד שתדעו לפני שאתם נכנסים להשקעה בקופת גמל לפי תיקון 190. הנושא הראשון הוא השכבה השנתית הראשונה שנכון לשנת 2024 עומדת על כ- 38 אלף שקלים. מדובר בסכום שאותו לא תוכלו למשוך ללא סוג מסוים של קנס, אלא באישור של פקיד שומה.
הסיבה למיסוי על השכבה הראשונה בתיקון 190
כל עצמאי יכול להפקיד לקרן פנסיה, קופת גמל או לביטוח מנהלים ולקבל הטבות מס של 16.5% מתקרה של 19,400 שקלים לחודש. הטבת המס מחולקת לניכוי וזיכוי אך זה כבר נושא לסרטון אחר. חשבון פשוט מלמד שמודבר בסכום חודשי של 3201 שקלים והכפלה ב-12 חודשים מובילה ל-38,412 שקלים בשנה. מבחינת מס הכנסה, בגין סכום זה המפקידים כבר קיבלו הטבות מס ולכן משיכתו תחויב במס שולי. לעומת זה, כל הפקדה מעבר לסכומים אלו כבר ממילא מחויבת במס במעמד ההפקדה ולכן תהפוך לקצבה מוכרת פטורה ממס בגיל פרישה. במילים אחרות, אין כפל מבצעים. קיבלתם הטבה בהפקדה, לא תקבלו הטבה במשיכה. לא קיבלתם הטבה בהפקדה, תקבלו הטבה במשיכה. תיקון 190 נועד לטפל בכספים שכבר שולם עליהם מס ולכן זכאים לקצבה מוכרת פטורה ממס. משיכת ה- 38 אלף הראשונים כסכום הוני, ללא אישור מפקיד שומה, עלולה להיות מחויבת במס של 35% או שיעור המס השולי, לפי הגבוה ביניהם.
שימו לב שמדובר בסכום שנתי, כלומר אם תפקידו 200 אלף שקלים השנה ועוד 100 אלף שקלים בשנה הבאה, יסגרו לכם 38 אלף שקלים השנה ועוד כ- 38 אלף שקלים בשנה הבאה.
איך מושכים את ה-38,412 הראשונים בתיקון 190 מבלי לשלם מס
במידה ותלכו לפקיד שומה ותוכיחו לו שכבר הפקדתם באותה שנה לפנסיה, כלומר, כבר נהניתם במקום אחר מהטבות המס, תוכלו למשוך את כל הסכום בניכוי מס רווח הון נומינלי של 15%. אם תרצו למשוך כקצבה אזי כל הסכום יהיה פטור ממס, כולל רווחי ההון. בנוסף, יתכן שתוכלו ללכת לפקיד שומה ולהוכיח לו שלא נהניתם מהטבות המס בהפקדה וגם אז תוכלו למשוך את כל כספכם. אבל פה אני מסויג כי על פי החוק עצם הזכאות דינה כקבלת ההטבה.
העברה בין דורית
מה קורה אם אדם נפטר לפני קבלת הקצבה? אז ככה, אם מדובר באירוע שהתרחש לפני גיל 75, המוטבים ראשיים למשוך את הכסף כסכום הוני פטור ממס. שימו לב שיש למוטבים 120 יום מרגע הפטירה בכדי לדרוש את הכסף, אחרת ישלמו 15% מה רווח הון נומינלי. במידה ועמית נפטר אחרי גיל 75 המוטבים נכנסים לנעליו. כלומר, יוכלו למשוך את הכסף כסכום הוני בניכוי מס רווח הון נומינלי של 15% או לחילופין יוכלו להמתין לגיל 60 ואז לקבל את הקצבה ללא תשלום מס בכלל.
סיכום היתרונות והחסרונות בתיקון 190
הפקדה לקופת גמל לפי תיקון 190 היא פתרון טוב לאנשים המתקרבים לגיל 60 ומעלה שיש להם קצבה מזערית של 5,012 ש”ח. זאת גם בגלל הטבות המס וגם בשל ניהול ההשקעות שלרוב מוצלח יותר מאשר ניהול בעזרת יועץ ההשקעות בבנק או מנהל תיקים. יחד עם זאת, סוגית ה-38 אלף שקלים הראשונים הופכת את קופת הגמל לפי תיקון 190 למשתלמת יותר ככל שסכום ההפקדה גבוה יותר, נניח חצי מיליון שקלים ומעלה.
למי ממכם שצופה בסרטון ועדיין רחוק מגיל 60 אבל כבר עכשיו מבין כמה חשוב ליצור מנגנון שיגדיל את ההכנסה הפסיבית בזמן הפרישה, אני ממליץ בחום לצפות בסרטון נפרד שהכנתי על קופות גמל להשקעה.