בעוד העולם דוהר קדימה בהיבט של שינויים מונטאריים שמובלים להורדות ריבית, מדינת ישראל מתמודדת עם אתגרים ייחודיים. הפערים בביצועים ובתשואות הגלומות בין הכלכלה העולמית לבין המשק הישראלי הולכים וגדלים. הבה נבחן את המגמות המרכזיות ואת השלכותיהן על המשקיעים.
אתגרים מקומיים
בעוד הכלכלה העולמית מתקדמת, ישראל במקום, מתמודדת עם מספר אתגרים משמעותיים:
- אינפלציה גואה: העלייה החדה של 0.9% במדד המחירים לצרכן מדגישה את הלחצים האינפלציוניים המתמשכים. זהו סימן ברור לכך שישראל במקום, מתקשה לרסן את עליות המחירים שהגיעו ל-3.6% בשנה האחרונה.
- גירעון ממשלתי גבוה: זינוק בגירעון ל-8.3% מהתוצר מעלה חששות ליציבות הפיסקלית. בעוד מדינות אחרות מתאוששות, מדינת ישראל מתמודדת עם אתגרים תקציביים מורכבים וכרגע אין תוכנית ממשית להתמודדות עם הגירעון.
- אתגרים ביטחוניים: הדשדוש הצבאי והמתיחות הפנימית מוסיפים אי-ודאות למצב הכלכלי, מדגישים כיצד ישראל נשארת במקום ולמשקיעים לא ברור לאן המדינה שואפת להגיע ומהי התוכנית האסטרטגית.
העולם דוהר קדימה: מגמות גלובליות
בניגוד לישראל, הכלכלה העולמית מציגה תנופה:
- הורדת ריבית באירופה: הבנק המרכזי האירופי הוריד את הריבית ב-0.25%, מסמן שינוי מגמה ודאגה מהאטה כלכלית.
- ציפיות להורדות ריבית בארה”ב: השוק מגלם כעת 4 הורדות ריבית עד סוף השנה, ו-10 הורדות ריבית עד סוף שנת 2025. זאת בזמן שהתרחיש המרכזי הוא לנחיתה רכה או צמיחה מתונה.
- שוקי מניות חיוביים: למרות האתגרים, שווקי המניות העולמיים ממשיכים במגמה חיובית.
- השקעות ענק בטכנולוגיית ה-AI (בינה מלאכותית)
פערים בביצועים ובתשואות
הפערים בין הכלכלה העולמית לבין המצב שבו ישראל במקום משתקפים בביצועי השווקים:
- מתחילת שנת 2023 עלה מדד המניות העולמי בכ-39% בזמן שת”א 125 עלה ב-13% בלבד. מדובר בפער של כ-26%.
- בעוד התשואות בארה”ב ירדו לאורך כל טווחי ההשקעה, התשואות באיגרות החוב של ממשלת ישראל נשארו גבוהות. הפער בין התשואות השקליות הגבוהות לתשואות הדולריות שירדו מייצר פוטנציאל רווח גבוה יותר בישראל. זאת במקביל לסיכון גבוה יותר.
השלכות למשקיעים
בעוד ישראל במקום, משקיעים ישראלים נדרשים להתאים את אסטרטגיות ההשקעה שלהם:
- גיוון גלובלי: שקלו חשיפה מוגברת לשווקים בינלאומיים כדי לפצות על המצב שבו ישראל במקום, בעיקר באפיק המניות.
- הגנה מפני אינפלציה: בחנו השקעות המוגנות מאינפלציה, כמו אגרות חוב צמודות מדד, במיוחד כשישראל במקום של התמודדות עם לחצים אינפלציוניים.
- חשיפה לנדל”ן: למרות האתגרים, שוק הנדל”ן הישראלי מפגין חוסן עם עלייה של 5.8% בשנה האחרונה. להערכתנו מדובר בנתון שעומד בסתירה לסיכונים הגבוהים במדינה והוא תומך במכירת דירות של משקיעים.
- מוכנות לתנודתיות: היו ערוכים לתנודתיות בשווקים, במיוחד כשישראל במקום של אי-ודאות כלכלית.
- החזרת מט”ח: הגדילו החזקות באג”ח השקליות על חשבון אג”ח דולריות, את ההשקעה במט”ח מומלץ לבצע באמצעות המניות.
לסיכום, בעוד העולם דוהר קדימה, ישראל במקום של התמודדות עם אתגרים ייחודיים. משקיעים נדרשים להיות ערניים לפערים אלו, לגוון את תיקי ההשקעות שלהם, ולהתאים את האסטרטגיות שלהם לסביבה הכלכלית המשתנה. למרות שישראל במקום בהיבטים מסוימים, הדבר מביא עימו גם הזדמנויות למי שמוכן ומסוגל לזהות אותן ולנצל את הדינמיקה של כלכלה עולמית מתפתחת.
מזמינים אתכם לצפות בפרק 59 עם ירון דייגי, מנכ”ל אינדקס גלובל שם קיימנו דיון מעמיק בשוק האג”ח המקומי והגלובלי.
תודה שהאזנתם ונתראה בפרק הבא.