במהלך החודשים האחרונים, אנו עדים להתפתחות דרמטית בזירה הגלובלית, כאשר מלחמת הסחר והריביות מטלטלת את השווקים הפיננסיים בעוצמה שלא נראתה זמן רב. הטלת מכסים בשיעורים חסרי תקדים, שהגיעו עד 125% בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, יצרה אפקט דומינו שמשפיע על כל אפיקי ההשקעה, ממניות ועד אג”ח ומטבעות.
השילוב המסוכן של מלחמת הסחר והריביות הוביל ליום שני שזכה לכינוי “השחור”, כאשר מדדים באסיה צנחו בשיעורים חדים של 7% ביפן וכמעט 11% בהונג קונג. במקביל, הדולר האמריקאי, שבדרך כלל מתחזק בתקופות של אי-ודאות כמטבע מקלט, דווקא נחלש באופן משמעותי – תופעה שמדגישה את הדינמיקה החדשה שנוצרה.
השפעות מלחמת הסחר על שווקי ההון
בחינת ההשפעות של מלחמת הסחר והריביות מגלה תמונה מורכבת. בעוד שהאינטואיציה הראשונית רואה במכסים גורם אינפלציוני, דווקא שוק האג”ח, שידוע כ”החכם בחדר”, מאותת אחרת. התשואה לאג”ח ל-10 שנים בארה”ב ירדה בכ-14 נקודות בסיס לרמה של 4.34%, מה שמצביע על כך שהשווקים מודאגים יותר מהאטה בצמיחה הכלכלית מאשר מאינפלציה.
הסיכון להאטה כלכלית משמעותית הוא המניע העיקרי לתגובה החריפה של השווקים, והשאלה המרכזית היא האם וכיצד ישפיעו המכסים על שרשראות האספקה הגלובליות והצמיחה העולמית בטווח הארוך. עבור משקיעים, הבנת המכניקה של מלחמת הסחר והריביות היא קריטית להתמודדות עם התנודתיות המוגברת.
המתיחות בין טראמפ לפאוול
נדבך מרכזי נוסף במערכה הכלכלית הנוכחית הוא העימות המתפתח בין הנשיא טראמפ ליו”ר הפד ג’רום פאוול. עימות זה הוא חלק בלתי נפרד ממלחמת הסחר והריביות, כאשר טראמפ דורש הורדת ריבית מיידית כדי לקזז את ההשפעות הכלכליות של המכסים.
פאוול, מצדו, מנסה לשמור על עצמאות הפד ומעדיף לקבל החלטות על בסיס נתונים ולא לחץ פוליטי. הוא ציין בפני המועדון הכלכלי של שיקגו שהפד צריך להמתין ל”בהירות רבה יותר” לפני שישקול שינויים במדיניות הריבית.
במקביל, ראינו את הבנק המרכזי האירופי מוריד את הריבית ל-2.25%, וזו כבר הפחתת הריבית השביעית שלו בתוך שנה. פער הריביות המתרחב בין ארה”ב לאירופה יוצר עוד שכבה של מורכבות בניווט מלחמת הסחר והריביות.
החוסן המפתיע של השוק הישראלי
על רקע התנודתיות הגלובלית, השוק הישראלי מציג חוסן מפתיע. מדד ת”א 125 עלה בכ-3.8% בזמן שהמדדים האמריקאים צנחו בכ-6-7%. חוסן זה נובע ממספר גורמים:
- חשיפה נמוכה יחסית למכסים של טראמפ (17% בלבד)
- הרכב סקטוריאלי ייחודי עם פחות חשיפה לטכנולוגיה
- תהליך של נרמול לאחר תקופה ארוכה של תמחור חסר בשל פרמיית סיכון גבוהה
- חזרה של השקעות ישראליות מחו”ל בתקופה של אי-ודאות גלובלית
עבור משקיעים ישראלים, הבנת היחסים המורכבים בין השוק המקומי לגלובלי בעידן מלחמת הסחר והריביות היא מפתח לבניית תיק השקעות מאוזן.
אסטרטגיות השקעה מומלצות
בעידן של מלחמת הסחר והריביות, יש מספר אסטרטגיות שכדאי לשקול:
- חשיפת מניות מדודה: חשיפה בינונית-נמוכה למניות, תוך הימנעות מהימורים גדולים על כיוון אחד.
- פיזור גיאוגרפי חכם: העדפה לשווקים עם חשיפה נמוכה למכסים והרכב סקטוריאלי שפחות מושפע ממלחמת סחר.
- מח”מ בינוני-ארוך באג”ח: בהנחה שהחששות מהאטה כלכלית יתגברו על החששות מאינפלציה.
- הקטנת חשיפה לדולר: לאור המגמה המפתיעה של היחלשות הדולר והאסטרטגיה המכוונת של הממשל האמריקאי.
- השקעה בשלבים: פריסת הכניסה לשוק על פני תקופה של מספר חודשים במקום ניסיון לתפוס את “התחתית המדויקת”.
סיכום ומבט קדימה
מלחמת הסחר והריביות מציבה אתגרים משמעותיים בפני משקיעים, אך כמו כל תקופה של זעזועים כלכליים, היא גם יוצרת הזדמנויות. המשקיעים שישרדו ואף ישגשגו בתקופה זו יהיו אלה שיבינו את הכוחות העמוקים שמניעים את השווקים, מעבר לכותרות הדרמטיות.
חשוב לזכור שלמרות התנודתיות המוגברת, האסטרטגיה הטובה ביותר לרוב המשקיעים היא להימנע מהחלטות רדיקליות וקיצוניות, ולבצע התאמות הדרגתיות לתיק ההשקעות. ההיסטוריה מלמדת שהשווקים נוטים להגזים בתגובות שלהם, ושזירת הטווח הקצר היא משימה כמעט בלתי אפשרית.
בפרק האחרון שלנו דנו בהרחבה בכל ההיבטים של מלחמת הסחר והריביות והשלכותיה. אתם מוזמנים להאזין לפרק המלא בכל הפלטפורמות ואף לעיין בניתוח מקיף של המגמה הכלכלית החודשית בסקירה הכלכלית החודשית שלנו.